string(43) "e3/ed/e3edf317525a9ad30697ae95b92531a3.html"  Villamvedelem

Villámvédelem kiépítés és Villanyszerelés.

 


Miért egyre fontosabb a villámvédelem?

Az utóbbi években jelentős mértékben növekedett a villámok által az elektronikus berendezésekben okozott károk száma. Ennek oka, hogy egyre több elektronikus készüléket és rendszert használunk. Ráadásul ezek között egyre több a kis feszültségről működő áramkörök száma. Emiatt mind magánházakban, mind társasházakban, mind ipari létesítményekben jelentősen nőtt a villámvédelem jelentősége.
Olyan házat, olyan lakást, olyan műholdvevőt, olyan számítógépet, amelyet villámcsapás ért, szerencsére csak kevesebben láttak. Ne csak arra gondoljunk, hogy elszenesedett panelekkel, szétégett kábelekkel, megolvadt dobozokkal találkozhatunk, hanem arra is, hogy egy drága és bonyolult berendezésünk egy zivatar után hasznavehetetlenné válik. Magyarországon a villámcsapások száma átlagosan négyzetkilométerenként évente legalább kettő. Az épületeket és vagyontárgyakat ért villámcsapások a hazai biztosítótársaságok adatai szerint a nem megfelelő villámvédelem, vagy a villámvédelem hiánya miatt évente több száz millió forint villámkárt okoznak! Ennél sokkal jelentősebbek azonban azok a pótolhatatlan károk, melyeket a másodlagos villámhatások okoznak. A másodlagos hatás abból adódik, hogy a villám elektromágneses erőtere és ennek időbeni gyors változása feszültséget indukál pl. a villámhárító szerkezet levezetőjének közelében húzódó elektromos vezetékekben, így a villámáram egy része elektromágnesesen átindukálódhat, mely tönkreteheti az erre érzékeny elektromos készülékeket (pl. televízió, számítógép, telefon, stb.). Szerencsétlenebb esetekben ezek a készülékek tüzet is okozhatnak. Másodlagos hatások több százszoros gyakorisággal jelentkeznek, mint a közvetlen villámcsapások, mert a villámtalppont (a villámcsapás helye) köré rajzolható több kilométeres hatósugarú kör felületével arányosan megnő a romboló hatás gyakorisága! Ezért csak olyan villámvédelem képes megvédeni az épületen belül üzemelő elektronikus berendezéseket az elektromágneses villámimpulzus hatásokkal szemben, amely közvetlen villámcsapás esetén is az EMC szabványban előírt határértékek alá korlátozza az elektronikákra jutó túlfeszültségi igénybevételeket.

Mi a villám és a villámvédelem?

A villám a légköri elektromosság kisülése, amelynek időtartama a másodperc milliomod részétől néhány tízezred részéig terjed. 100 millió Voltig terjedő feszültségnél az áramerősség rendszerint 20.000-30.000 Amper, de néha meghaladja a 100.000 Ampert is (összehasonlításképpen: a villanykörtékben maximum néhány száz Volt és néhány tized Amper áramerősség mérhető).

A villám mindig a legkisebb ellenálláson keresztül záródik, értelemszerűen mindig a legrövidebb útvonalat választja. Ha a villámot rendesen elvezetjük (a legkisebb ellenállású és legrövidebb útvonalon), akkor a környezetében már nem alakulhat ki rendkívüli feszültség és rendkívüli áram sem.

A villámvédelem lényege, hogy a villámenergiát a lakáson kívül kell tartani, azaz a védendő lakótéren- és a védendő műszaki eszköztéren kívül kell a földbe levezetését megoldani.
Tűzvédelem szempontjából a külső villámvédelem nélkülözhetetlen! Ha nincsen villámhárító felszerelve az épületre, akkor a gyúlékony, tűzveszélyes anyagokból készített szerkezeteket egy közvetlen villámcsapás magas talpponti hőmérséklete, és a szétfröccsenő izzó anyagszemcsék tűzgyújtó hatása meggyújthatja és ennek következtében az épület leéghet. Ez azt jelenti, hogy kisfogyasztókra, családi házakra külső villámvédelmet csak abban az esetben nem kell felszerelni, ha az ide vonatkozó szabvány megítélése szerint az épület kedvező természetes villámvédelmi adottságaira tekintettel azt nem írja elő. A környezet jelentős mértékben befolyásolja, hogy az épület milyen valószínűséggel kaphat közvetlen villámcsapást. A zárt beépítésű környezet, ahol az épületeket több oldalról is hasonló jellegű épületek veszik körül, egy-egy épület szempontjából a közvetlen villámcsapás veszélyét csökkenti. Az építési magasságok nem különböznek jelentősen, és nincs olyan, az átlagmagasságból kiemelkedő tereptárgy (pl. templomtorony) sem, amely növeli a közvetlen villámcsapás valószínűségét. A zárt beépítésnek az is előnye, hogy ilyenkor az (akár erősáramú, akár távközlési jellegű) hálózatra sok közeli fogyasztó csatlakozik, és így a villámáram közvetlen villámcsapás esetén is gyorsan megoszlik a csatlakozási pontok között. Ezeknél a házaknál elfogadható a túlfeszültség-védelmet 30-40 kA-es villámimpulzus levezetésére tervezni. A másodlagos villámhatásokkal szemben azonban ekkor is célszerű védeni az elektronikus berendezéseket. A külső villámvédelem feladata az, hogy közvetlen villámcsapás esetén a villámbecsapási talppontot károkozás mentesen a villámhárító felfogóján (a villámhárító csúcsa) képezze és a villámáramot, megfelelő keresztmetszetű és villamosan jól vezető áramúton biztonságosan levezesse a földbe.

Mi történhet Önnel villámvédelem nélkül?

Ahhoz, hogy ennek kérdésnek a súlyát és jelentőségét fel tudja mérni, gondolatban 1-2 napra, vagy 1-2 hétre kapcsolja le az épület főkapcsolóját, vagy kapcsoljuk ki elektronikus berendezéseit, és képzelje bele magát abba helyzetbe, hogy az összes „elektronika”, még a szórakoztató elektronika is tönkrement a másodlagos villámhatások miatt. Képzelje el, hogy elvesztek a számítógépén tárolt adatok. Képzelje el, hogy az épület fűtése és vészvilágítása, telefon és biztonsági rendszere is működésképtelenné vált. Mindez megelőzhető korszerű, a műszaki berendezéseket tönkretevő elektromágneses villámhatás ellen is védő, korszerű és hézagmentes külső- és belső villámvédelemmel.

Milyen lehetőségek vannak villámvédelemre?

A túlfeszültségekkel szembeni legolcsóbb védekezés az, ha zivataros időben kihúzza az antennavezetéket televíziójából, a telefon kábelt a telefonból, minden készülék dugóját a 230 voltos konnektorból, és a főkapcsolóval megszakítja a házba érkező elektromos kábelt. Egy-egy géphez villámvédelmi elosztót helyez el.
Mi van azonban, ha Ön éppen nincs otthon, mikor a vihar kitör? Mi van ha a vihar éjszaka tör ki, mikor Ön békésen alszik? Mi van, ha a vihar ellenére folytatni szeretné munkáját?
Ha az Ön ingatlanában nagy értékű műszerek, a tetőn elhelyezett napelemek, speciális antennák, kültéri elektronikák vannak, mindenképpen érdemes hozzánk fordulni, és javaslatot, árajánlatot kérni villámvédelemre. A tökéletes megoldást egy teljes külső belső villámvédelem kiépítése jelenti.

A károkat mind elkerülheti, értékei biztonságban lesznek, ha ingatlanában, otthonában megfelelő villámvédelmet alakíttat ki!
Túlfeszültség védelem HKLszaklap : itt

 
Keresett szavak: OBO villámvedelem túlfeszültség levezetõ, 5093418 V10-C/1+NPE túlfeszültség levezetõ, Villanyszerelő budapest, 5093656 V50-B+C 1+NPE túlfeszültség levezetõ, Villanyszerelés, 5094423 V25-B+C/3 túlfeszültség levezetõ, Vezeté, 5094457 V25-B+C/1+NPE kombinált túlfeszültség levezetõ, Főelosztó csere, 5094605 V20-C 3PH túlfeszültség levezetõ, Lépcsőház villágítás, 5094650 V20-C/1+NPE -280 túlfeszültség levezetõ, Felújítás, 5094656 V20-C/3 túlfeszültség levezetõ, Villanyszerelés, Weidmüller villámvedelem kioldó, Villámhárító, PU 2P C túlfeszültség levezetõ, Fővezeték csere, PU 4P B túlfeszültség levezetõ, Társasház felújítás, PF20 3P+N 20kA túlfeszültség levezetõ, Elosztószekrény csere, DHEN villámvédelem túlfeszültség levezetõKapcsoló konektor felszerelés, Villámvédelem felfogó rúd, Villanytűzhely bekötés, Villámvédelem levezetõ RD8 RD10, Elosztó javítás, Villámvédelem tartótüske, Főldkábel, Villámvédelem cseréptartó, Villanyszerelsé, Villámvédelem ereszcsatorna kapocs, Villanyóra csere, Villámvédelem földelõszonda, Elmű ügyintézés, Villámvédelem beton gúla 20x20x19, Budapest